Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost

Kostpolitik

Vi har i vores dagligdag et stort ansvar for at børnene får en ernæringsrigtig kost. Mange af vores børn indtager 70 % af deres mad i vuggestuen, og derfor er det af ekstra stor betydning, at der er fokus på de vitaminer og mineraler, som børn kræver i deres første år. 

 

Vegetarisk mad 

I Københavns Kommune skal alle daginstitutioner tilbyde vegetarmad til børn, hvis forældre efterspørger dette. Med vegetarisk mad menes mad uden kød og fisk men med æg og mælkeprodukter. Vegetarisk mad kan godt leve op til Fødevarestyrelsens ernæringsanbefalinger.

 

Vegansk mad

Vegansk mad er mad uden fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Ifølge Fødevarestyrelsen kan det ikke anbefales, at børn spiser vegansk. Daginstitutionernes madordning skal ifølge Dagtilbudsloven leve op til Fødevarestyrelsens anbefalinger. Fra vejledning til loven: "måltidet skal følge de til enhver tid gældende officielle danske anbefalinger for kost til børn i den relevante aldersgruppe". Forældrene må gerne selv tage mad med til børnene, hvis forældrene ønsker vegansk mad, men de skal dog fortsat betale til den fælles madordning.

 

Halal

Som udgangspunkt prøver jeg så vidt muligt at servere mad, som inkluderer alle børn samtidig med at overholde kravene fra kommunes side. Kommunen kræver blandt andet at vi skal have det gulde spisemærke dvs en økologi procent på over minimum 90% og at vi skal serverer klimavenlige måltider for at reducerer kommunens klima aftryk. Derfor har vi de sidste to år udfasede alt oksekød. Og faktisk skal alle køkkener i Københavns kommune stoppe med at servere oksekød til sommer '24. I Enighedens Børnehus spiser vi hovedsageligt vegetarisk og fisk og lejlighedsvis kylling. Danske økologiske kyllingeprodukter findes sjælden halalslagtede, derfor vil der være tilbudt alternativer til de børn som spiser halal såfremt der ikke kunne skaffes andet. Dette er især tilfældet ved bearbejdede produkter såsom postej eller pølse. Retter der indholder fersk kylling er ofte halal og personale bliver oplyst omkring det.
- Anna fra køkkenet 👩‍🍳

 

Børn over to år 

Fødevarestyrelsen kan ikke anbefale, at børn spiser vegansk. Det skyldes, at der er en risiko for, at børn der spiser vegansk ikke får nok nærringsstoffer bl.a. vitaminer og mineraler. Hvis du alligevel vælger, at dit barn skal spise vegansk, bør du søge rådgivning ved autoriseret klinisk diætist for at sikre, at barnets kost er tilstrækkelig. Du bør også give dit barn en børnevitaminpille. Det gælder også, hvis dit barn kun spiser sparsomt med mælkeprodukter og æg. Vegansk kost forudsætter, at barnet er rask og i øvrigt vokser og udvikler sig normalt.

 

Børn under to år

Udelukkende vegansk ernæring til spædbørn og småbørn kan ikke anbefales, idet det kan være vanskeligt at opfylde barnets ernæringsbehov de første leveår med denne kostform. Læs evt. i Sundhedsstyrelsens publikation "Ernæring til spædbørn og småbørn".

 

Sukkerpolitik

Vi har en meget stram politik omkring sukker. Vi ved, hvor lidt sukker man anbefaler til børn, og specielt børn i vuggestuealderen. Derfor har vi valgt at holde børnene så vidt muligt fri for sukker i deres dagligdag hos os. Det er hverken et problem for os eller børnene, og forældrene kan så selv holde styr på hvor meget sukker deres barn får. Vi håber, det er med til at give balance i tingene, samt at give nogle gode byggesten til sunde kostvaner, hvor søde sager (i moderate mængder) er et festligt indslag ved særlige lejligheder, og ikke et fast punkt på dagsordenen.

Vores holdning til disse festlige lejligheder (i vuggestuen) er, at der ikke vil blive serveret søde sager, med høj koncentration af sukker. Dette gælder også ved børnefødselsdage og afslutninger, hvor børn og forældre gerne vil have noget med til at dele ud.

 

Sundhedspolitik

Som beskrevet i vores kostpolitik er en varieret, økologisk, veltillavet mad et centralt omdrejningspunkt for os. Vi har desuden beskrevet, en for os god kultur omkring måltidet.

Bevægelse og indretning er ligeledes et centralt omdrejningspunkt for vores pædagogik.

I forbindelse med de 5 daglige måltider vi tilbyder i huset, hører håndvask for børnene, før og efter måltidet med som en god rutine.

I indgangspartiet står der kurve med overtræksfutter, og det er en fast rutine i huset at ingen træder ind på børnearealerne med udendørssko.

Vores daglige rengøring sker i dagtimerne, og både børn og voksne i huset er bevidste om vigtigheden af den grundige rengøring. Vi har i forbindelse med et besøg af sundhedsplejen fået undervisning i effektiv håndvask og vigtigheden af generel høj hygiejnestandard både blandt børn og voksne.

Når mange mennesker er sammen sker der jo en konstant udveksling af virus'er og bakterier. Et nystartet vuggestuebarn har ikke det store immunforsvar, da det opbygges gennem vuggestuetiden. Men en god hygiejne nedsætter mængden af smittekim. Derfor bør forældrene give sig tid til at vaske hænder med barnet ved aflevering og afhentning. 

 

Allergi (revideret d. 10.09.2020)

Af hensyn til institutionens ernæringsansvar over for det enkelte barn, skal vi bede forældrene medbringe en lægeerklæring udfærdiget af en børnelæge (pædiater), der klart tilkendegiver hvilke levnedsmidler barnet ikke kan tåle og evt. hvilke erstatningslevnedsmidler, der anbefales.

 

Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen Fagligt Center

Retningslinjer og procedurer for diætmad og fritagelse for betaling til frokostordningen ved allergi og sygdom.

Retningslinjer:

Ægge- og mælkefri diæt

  • Daginstitutioner i Københavns Kommune der selv laver mad, skal kunne tilbyde mælke- og/eller æggefri diæt til børn med diagnosticeret allergi/intolerance overfor mælk og/eller æg. For at der skal serveres diætmad, skal der foreligge en lægeerklæring fra børnelæge
  • I institutionen der modtager cateringmad bliver børn med diagnosticeret mælke- og/eller æggeallergi fritaget for betaling efter ansøgning med vedlagt lægeerklæring fra børnelæge

 

Behov for andre diættyper:

  • Det er lederen i daginstitutionen, der vurderer, om der kan tilbydes diæter til andre typer af allergier og sygdomme
  • I de tilfælde hvor der er lægedokumentation fra børnelæge for behov om diætmad, som daginstitutionen ikke kan tilbyde, må forældrene selv medbringe maden. Forældrene fritages i så fald for betaling for frokost.

 

Krav til lægeerklæringen

  • Lægeerklæringen skal udfærdiges af en børnelæge (pædiater)
  • Fritagelse for betaling kan tidligst ske fra den dato, hvor forældrene gør daginstitutionen skriftlig opmærksom på mistanke om allergi eller anden sygdom, der nødvendiggør diætmad. En eventuel merudgift for institutionen forbundet hermed dækkes af BUF
  • Børne- og Ungdomsforvaltningen skal godkende ansøgningen, hvis der søges om fritagelse for betaling

 

Generel procedure

  1. Forældrene indhenter lægeerklæring fra børnelæge. Børnelægen (pædiateren) udfærdiger en lægeerklæring, der dokumenterer behovet for diæt og hvilken type diæt. Undersøgende læge kan sende en elektronisk faktura på regning for udstedelse af lægeerklæring til: Fagligt Center, EAN nr.: 5798009383730
  2. Daginstitutionen vurderer, om de selv kan lave diætmaden
  3. Hvis ikke - søges der om fritagelse for betaling for frokost